Blog srpskih ODP editora

Open Directory Project

Posted by cicka на март 3, 2008

Open Directory Project (projekat otvorenog direktorijuma) je pretraživač koga uređuju korisnici. Prvobitno se zvao NewHoo, a pošto se ideja pokazala dobrom, otkupio ga je Netscape koji ga do danas drži, bez promena koncepcije. Iako se po imenu ne da pretpostaviti, nalazi se na adresi dmoz.org.

Urednik ovog pretraživača u određenoj kategoriji može postati bukvalno svako, jednostavnim klikom na „become an editor”. Trenutno ODP ima preko 24000 urednika i preko milion i po web stranica, što ga čini najvećim direktorijumom (direktorijum – pretraživač koji Web stranice razvrstava po kategorijama; termin se ponekad koristi i umesto naziva „kategorija” na takvom pretraživaču) na webu (neki pregledaju i više stranica, ali nije svaka raspoređena u svoju kategoriju).

Na prvi pogled bi se reklo da se urednici koji za svoj posao nisu plaćeni neće oko njega preterano truditi. Međutim, u stvarnosti su neke teme često bolje obrađene nego na drugim direktorijumima, jer su njihovi urednici entuzijasti koji ih znatno bolje poznaju nego plaćeni urednici „za sve”, a i komunikacija između webmastera i urednika je bolja. Još jedna prednost ovakvog načina rada je što se za svaki nađeni sajt prikazuje komentar urednika, ne vlasnika sajta. Naravno, postoji i pitanje zloupotrebe: ništa ne sprečava urednika da visoko kotira sopstveni sajt, recimo. Ako se korisnici i drugi urednici žale na njih, urednici se smenjuju, tako da su ovakvi slučajevi ipak retki.

Open Directory je toliko „open” da ga drugi pretraživači mogu besplatno koristiti kao dopunu svojoj bazi podataka, što često i čine (npr. AltaVista, Google, HotBot, Netscape…). Možda biste poželeli da celokupnoj populaciji Interneta budu na jednom mestu dostupni svi resursi vezani za vaše selo? Na ODP-u je to moguće.

Preuzeto: "Svet Kompjutera"

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

 
%d bloggers like this: